Gewoon een dag die in rook op gaat.

Vandaag is de laatste volle dag van onze vakantie want morgen vliegen we weer naar Nederland. Het wordt gewoon een dag met heel veel rook. Hoe dan? Dat lees je hieronder.

In de ochtend zijn we al vroeg wakker, we hebben het plan om de camper vroeg in te leveren zodat we nog een volle middag in Calgary kunnen doorbrengen. Eigenlijk zijn we na twee en een halve week de camper ook wel een beetje beu. De krappe ruimte en het continu in de gaten houden van volle en lege tanks is leuk voor een paar dagen maar daarna besef je weer dat het thuis wel makkelijk gaat.

We gaan op weg voor de laatste 130km in de camper. De rit is simpel, eigenlijk alleen maar snelweg met weinig verkeer. Na ongeveer 70 kilometer doemt echter een smog-achtige mist op. In de hoop dat het een locale bosbrand is, rijden we rustig verder. We naderen Calgary en het blijkt nog steeds erg veel rook.

We arriveren bij cruise canada en leveren zonder problemen de camper is. Ruim 2400km zonder problemen of schade in het bakbeest. Navraag bij de taxichauffeur leert ons dat er een grote bosbrand 1000km verderop is, dit is dus de rook van die brand.

We zijn vroeg in het hotel, gelukkig is onze kamer al klaar en kunnen we onze koffers direct kwijt. In Calgary is een soort overdekt voetgangersgebied dat als een tube-system downtown voor grote delen verbind, met de rook die buiten hangt geen overbodige luxe. In downtown is een grote mall, hier kunnen we niet echt Calgary ontdekken, maar het is leuk vermaak.

Een lucht vol rook in Calgary

Na een kleine lunch besluiten we nog even langs Olympic plaza te lopen. Hier probeert een zwerver in een vuilnisbak een Olympische vlam na te bootsen, het geval staat brandend midden in de vijver. Echt duidelijk wat zijn bedoelingen zijn word het niet. Na 30 jaar lijkt de rest van het Olympic plaza aan een opknapbeurt toe.

‘S-avonds trekt de rook wat op en lopen we nog een rondje door de stad. Calgary ziet er nu minder triest uit, al is onze mening dat Vancouver een leukere stad was om te verblijven. Gewoon een dag die in rook op gaat eindigt dus met een mooie blauwe lucht.

Calgary, the bow met een blauwe lucht.

lees meer over onze reis door Canada hier