Waarom eigenlijk?

Ik speel al enige jaren gitaar en heb onder andere een Stratocaster gitaar. Een andere wens van mij is altijd een Telecaster gitaar geweest. Of het talent of de tijd ontbreekt weet ik niet, maar een virtuoos zal ik waarschijnlijk niet worden voor wat betreft het bespelen van het instrument. Ik heb er wel veel plezier in en het maakt mij nieuwsgierig hoe het instrument in elkaar steekt en of ik het zelf kan maken.

Zo gezegd, zo gedaan, ik koop een stuk klankhout bij Tonefactory en sla ga aan de slag met de zaag, frees en het schuurmachine. De eerste stukken zijn makkelijk, gaandeweg wordt het echter steeds kritischer en preciezer omdat de gitaar uiteindelijk ook een goede klank moet hebben. Gelukkig hebben we tegenwoordig het internet, veel zaken zijn op te zoeken, dus maatvoering etc. is geen direct probleem. Alleen er zijn meer meningen dan internetpagina’s zo lijkt….

De setup van mijn Telecaster

Switch, element en neck

Uiteindelijk kies ik, omdat ik eigenwijs ben, niet voor de standaard Telecaster setup. Ik besluit er mijn eigen draai aan te geven. Er komt een vaste brug op en ik kies voor een variatie op de Custom 72 Deluxe.

volume en tone regelaars

Een gitaar zonder slagplaat is in mijn optiek altijd mooier dan met zo’n plastic stuk ellende op de gitaar. Ik besluit dan ook deze weg te laten. Dit heeft wel als gevolg dat de knoppen vanaf de achterzijde moeten worden geboord. Met huis, tuin en keuken apparatuur blijkt dit niet eenvoudig. Ik beschik namelijk niet over een frees die meer dan 3,5 centimeter diep het materiaal in kan. Met een houtje-touwtje oplossing lukt het mij toch dit voor elkaar te krijgen.

brug en brugelement

Vervolgens de elementen, de Custom deluxe had Widerange Humbuckers. Omdat ik overal de Fender logo’s op heb staan, en deze elementen de naam ook hebben, en een afwijkend geluid hebben van reguliere Humbuckers, bestel ik via eBay een tweetal van deze jongens. Helaas betekent Widerange ook wide… De gefreesde holtes voor de elementen zijn dus te klein, gelukkig is het lakwerk nog niet gedaan. Ik kan nog wat aanpassingen doen.

brug en tailpiece

Een ander probleem wanneer je van de standaard afwijkt is dat sommige dingen niet bestaan. Een elementring voor een Widerange Humbucker is zo’n item. Deze elementen waren in het verleden alleen verkrijgbaar met een slagplaat, boringen etc. zaten dus in de slagplaat verwerkt. Een ochtend zoeken op internet brengt mij bij fretsonthenet een Amerikaanse website van een man die allerlei custom onderdelen voor gitaren maakt. Direct contact gezocht en een tweetal ringen besteld, 4 weken later liggen ze netjes thuis op de deurmat.

hals

Na al het zagen, boren en frezen hoop ik dat het meest kritieke achter de rug is. Dit blijkt helaas nog niet het geval. Het afwerken van de laklaag is nog een moeilijke klus. Zeker zonder spuitcabine in een schuurtje. Met veel geduld en waarschijnlijk geluk lukt het mij er een mooie laklaag met en goede glans op te krijgen.

body

Het resultaat, een Telecaster

Na wat hulp met de electronica is uiteindelijk mij eerste eigen brouwsel gereed. Tijd om hem los te laten op mijn versterker. Het blijkt een heerlijk spelend Telecaster exemplaar met een verrassend fijn geluid.

volledige gitaar